Przepisów na chleb młynarza jest co najmniej kilka, jednak łączy je to, że składają się z trzech typów mąki. Nazywa się tak podobno stąd, że robiony był z resztek mąki pozostałej w młynie.
W moim wykonaniu - mini chlebuś ;). W przepisie było podane, że to skład na 3 bochenki, więc postanowiłam go od razu zmniejszyć o połowę, a trzeba było spojrzeć na całkowitą wagę składników i upiec jeden porządny bochen, a nie takiego karakana ;). Dlatego poniżej podaję oryginalną ilość składników. Na domiar złego zrezygnowałam z wyrastania z lodówce i zostawiłam tylko pierwszy i trzeci etap wyrastania, no i chyba przez to (albo znów przez mój kapryśny pszenny zakwas) chleb wyrastał dość niemrawo, więc do pieca poszedł nie do końca wyrośnięty. No i popękał koncertowo ;). Mimo wszystko - jest pyszny! :D
Przepis znaleziony w Spiżarni.
Chleb młynarza
390 g zakwasu pszennego
440 g mąki pszennej chlebowej
145 g mąki pszennej razowej
145 g mąki żytniej 720
360 ml wody
20 g soli
Umieścić zakwas w misce, dodać mąkę i wodę.
Miksować na wolnych obrotach przez 4 minuty, następnie zwiększyć prędkość i miksować około 3 minut.
Przykryć miskę i zostawić na 20 minut.
Posypać ciasto solą i mieszać na wolnych obrotach przez minutę, następnie zwiększyć prędkość do średniej i miksować przez około 4-5 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski , przykryć folią spożywczą i odstawić, w temperaturze pokojowej (najlepiej w 20ºC) na 2 godziny.
W tym czasie ciasto należy raz złożyć (po godzinie).
Po wyrośnięciu, ciasto uformować w bochenek, przełożyć do koszyka do wyrastania, złączeniem w górę lub do naoliwionej foremki, złączeniem w dół.
Koszyk lub foremkę z ciastem przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 8-12 godzin.
Przed pieczeniem, ciasto należy wyjąć z lodówki i zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podniesie się o mniej więcej dwie trzecie. Może to trwać od 1 do 4 godzin, w zależności od temperatury otoczenia.
Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Rozpylić parę i piec przez około 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz