piątek, 14 czerwca 2013

Chleb z ziarnami i Zakwasowa Mapa Polski

Przypadkiem na Facebooku odkryłam bardzo ciekawą inicjatywę - Zakwasową Mapę Polski, która umożliwia dzielenie się swoim zakwasem z osobami, które dopiero zaczynają pieczenie chleba. Wprawdzie nie ma to, jak samodzielnie wyhodowany zakwas ;), ale początki mogą być frustrujące - a to zakwas nie pracuje, a to jest za słaby i trzeba do niego dodawać drożdży.

Wczoraj dodałam swój zakwas na Mapę (wpis pojawił się błyskawicznie!). Chętnych z Trójmiasta zapraszam do szukania mnie w Gdyni, na Wzgórzu św. Maksymiliana. Zdjęcia mojego zakwasu (który zresztą już za miesiąc będzie świętował pierwsze urodziny :) ) możecie zobaczyć tu.

Kilka linków:
Mapa zakwasów
Zakwasowa Mapa Polski - blog
Zakwasowa Mapa Polski na Facebooku


A poniżej jeden z przykładów tego, co można dzięki takiemu zakwasowi upiec :). Po ostatnich bułeczkach postanowiłam upiec chleb z tym samym "zestawem" ziaren, czyli słonecznikiem, sezamem i siemieniem lnianym. Przepis ze Spiżarni.


Chleb pszenno-żytni z ziarnami
2 mniejsze bochenki

28 g siemienia lnianego
28 g ziaren sezamu
28 g ziaren słonecznika

W misce wymieszać ziarna i zalać 175 g wody. Przykryć i odstawić na całą noc.

50 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g letniej wody
1,5 łyżeczki suchych drożdży
300 g mąki pszennej chlebowej, wysoko-białkowej
200 g mąki żytniej
1,5 łyżeczki soli morskiej
przygotowane wcześniej ziarna

Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, namoczone ziarna, mąki i sól. Dodać zakwas i dobrze wymieszać. Przenieść ciasto na blat i zagniatać około 10-15 minut, następnie przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie, ponownie zagnieść, przez około 5-8 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na około 2-2,5 godziny.

Następnie podzielić, przełożyć do naoliwionych foremek, posmarować wodą, posypać ziarnami słonecznika i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Piec 35-45 minut w temperaturze 200ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz