czwartek, 11 lipca 2013

Chleb słonecznikowy z łamanym żytem


Kolejny "napakowany" - tym razem słonecznikiem i żytem - chleb Hamelmana. Z grubą, ale nie za twardą skórką. Dla tych, co lubią, jak im coś zgrzyta między zębami :D. Polecam!


Chleb słonecznikowy z łamanym żytem


Zaczyn:
90 g mąki żytniej średniej (lub 75 g mąki żytniej jasnej i 15 g otrębów żytnich)
70 g wody
10 g zakwasu żytniego

Składniki zaczynu wymieszaj i odstaw na 14-16 godzin.

Namaczanka:
75 g łamanego żyta
75 g wrzącej wody

W tym samym czasie, co zaczyn, przygotuj namaczankę. Zalej żyto wrzącą wodą i przykryj folią spożywczą.

Ciasto właściwe:
285 g mąki pszennej chlebowej
90 g uprażonych ziaren słonecznika (dodatkowo trochę nieprażonych ziaren do posypania wierzchu chleba)
215 g wody
10 g soli
Zaczyn
Namaczanka

Wymieszaj wszystkie składniki, miksuj 3 minuty na najniższych obrotach, a następnie kolejne 3 na średnich. Ciasto powinno być średnio ścisłe i dość lepkie. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny (bez składania).

Przygotuj koszyk rozrostowy - wyłóż go ściereczką i na jego dno wysyp ziarna słonecznika. Uformuj bochenek i przełóż go do koszyka. Odstaw do wyrastania na 2 godziny.

Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 240°C przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 225°C i piecz kolejne 30 minut.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz