poniedziałek, 15 lipca 2013

Panini na zakwasie


Pszenne bułeczki na pszennym zakwasie - wychodzą dość płaskie, więc świetnie nadają się do zrobienia sandwichy :).


Panini na zakwasie


300 ml wody o temperaturze pokojowej
150 g dojrzałego zakwasu pszennego
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej chlebowej

Wymieszaj wszystkie mokre składniki, aż do połączenia.
Dodaj sól i mąkę i miksuj, aż do wyrobienia gładkiego i elastycznego ciasta (ok. 5 minut mikserem, 8 minut ręcznie).
Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj i odstaw na 2 godziny, składając co 30 minut.

Przerzuć ciasto na lekko omączoną stolnicę i rozciągnij do kształtu prostokąta o bokach ok. 40 x 24 cm. Podziel ciasto na 8 kawałków i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 2 godziny, przykryte lnianą ściereczką.

Wstaw panini do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz 25 minut, aż będą rumiane.

----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

1 komentarz: