Szybki i prosty, ale smaczny pszenny chleb Hamelmana na Poolish. Kiedy po prostu na nic ambitniejszego nie mamy czasu :). Udowadnia, że na samych drożdżach też można zrobić dobry chleb. Żeby jednak nie było tak "nudno", ja dodałam trochę czarnuszki.
Pain Rustique
Poolish
225 g mąki pszennej chlebowej
225 g wody
szczypta drożdży instant
Wymieszaj składniki poolish, przykryj folią i odstaw na 12-16 godzin.
Ciasto właściwe
225 g mąki pszennej chlebowej
85 g wody
Poolish
9 g soli
3 g drożdży instant
1 czubata łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
Do poolish dodaj mąkę i wodę. Miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników. Przykryj i odstaw do autolizy na 20-30 minut. Posyp ciasto solą, drożdżami i czarnuszką i miksuj na średnich obrotach około 2 minuty. Odstaw do fermentacji na 70 minut, składając ciasto po 25 i 50 minutach.
Przełóż ciasto na omączoną lnianą ściereczkę i przykryj. Odstaw na 20-25 minut. Przełóż bochenek na omączoną łopatę, szybko natnij pojedynczym ruchem i włóż do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Piecz ok. 35 minut.
----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.
Tak się "utarło", że ambitne to tylko na zakwasie. Nieprawda! Taki piękny bochen to bardzo ambitne przdsięwzięcie i nie każdy ma na nie odwagę. Dobry przepis i świetne wykonanie :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, sama nie rozumiem, czemu czasem mam do siebie pretensje, że "idę na łatwiznę" robiąc drożdżowe chleby... A drożdże też trzeba docenić - ile razy ratują mnie, jak na ostatnią chwilę sobie przypomnę, że nawet w zamrażalniku nie ma już ani okruszka :).
UsuńRobię ten chlebek (chociaż bez czarnuszki) i bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńJest też dobrą bazą do różnych innych dodatków smakowych :)
Usuńpiękny chlebek ;) lubię z czarnuszką!
OdpowiedzUsuńDziękuję, czarnuszka jest faktycznie świetna, choć bardzo intensywna, więc jestem w stanie zrozumieć, jak komuś nie odpowiada :)
Usuń