Oto podsumowanie zorganizowanej na Durszlaku akcji "Pieczywo świata". Udało nam się zebrać 34 przepisy na pieczywo z aż 20 (!) krajów świata, w tym z największą reprezentacją Włoch. Wszystkie przepisy, a szczególnie te zawierające dodatkowe informacje o tradycji wypieku, są naprawdę ciekawe - bardzo dziękuję wam wszystkim za udział i zapraszam do zapoznania się z podsumowaniem :).

Damper - Mirabelkowy blog

Kaiser rolls - Moje domowe kucharzenie

Chleb bułgarski - Kuchenne szaleństwa
Kaukaskie czepałgasze – pasterskie podpłomyki nadziewane serem - Dieta niskosalicylanowa i alergia na salicylany

Chleb fiński - Mops w kuchni

Bagietka francuska bez wyrabiania - Basine pichcenie

Chlebki pita - Silver Teaspoon
Grecka pita - Marciocha Kucharzy
Chlebki pita - historia i przepis - Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej

Czaczapuri - Taka babska próba

Chlebek naan z patelni - 365 dni dookoła kuchni
Naan z patelni żeliwnej/woka - Pieczywo na zakwasie
Indyjskie chlebki naan - Dolina smaków

Irlandzki chleb na sodzie - Studnia Miodu
Irlandzki chleb sodowy - W Krainie Smaku
Tradycyjny irlandzki chlebek halloweenowy – Hallowe’en Barmbrack - U stóp Benbulbena

Chleb litewski - Anioły w kuchni

Pan de Muerto - Smaki Świata
Pan de Muerto - Pink Hungry

Pumpernikiel - Zapach chleba

Rewena paraoa - chleb maoryski - Pieczywo na zakwasie

Tessinerli - szwajcarski chlebek z sześciu części - Skwierczące Pomysły z szalonej Patelni

Kanelbullar szwedzkie bułeczki cynamonowe - przy kubku kawy
Knäckebröd - szwedzki chleb chrupki - tarzynkowo

Tureckie Simit - Pieczywo na zakwasie

Chleb ukraiński - Pieczywo na zakwasie

Grissini w 5 smakach - Food Cook Love
Sycylijski chleb z kaszą manną - breakfast's time!
Nostalgiczna focaccia z oliwkami i rozmarynem - Miód, Oliwa i Wino
Focaccia na słodko - Smakowity Chleb
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską - Anioły w kuchni
Włoski chlebek z oliwkami i suszonymi pomidorami - Kuchenne szaleństwa
Włoski chlebek z oliwkami i suszonymi pomidorami - Kuchenne szaleństwa
Toskański chleb z szałwią i oliwkami - Pink Hungry
Żydowska chałka - Smaki Świata
piękne podsumowanie, i bardzo fajna akcja!
OdpowiedzUsuńTo był naprawdę fajny pomysł na akcję kulinarną. Uwielbiam dowiadywać się na temat historii jedzenia. Przepisy tu zamieszczone są przeciekawe i dość egzotyczne. Pozdrawiam, Zuzanna z Chilli, czosnek i oliwa
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa akcja i pięknie zestawiłaś przepisy porządkując je według krajów, z których pochodzą. Pozdrawiam - Dagmara
OdpowiedzUsuń