Wszystkiego najlepszego z okazji Światowego Dnia Chleba! Mam przyjemność po raz kolejny brać udział w tym wydarzeniu, tyle że tym razem z małym sukcesem - od kilku dni również mój P. piecze chleby :). Mam nadzieję, że do przyszłorocznej edycji uda mi się do tego przekonać jeszcze kilka osób.
Jestem trochę przeziębiona, więc poszłam w łatwy i szybki, a przy tym niezwykle aromatyczny wypiek - chleb pszenny na drożdżach z koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i rozmarynem. Pięknie pachnie i smakuje.
Opierałam się na tym przepisie.
Scroll down for English.
Chleb z ziołami
3 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka drożdży instant
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
po 1 łyżce posiekanego koperku, szczypiorku, natki pietruszki i rozmarynu
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka
sól himalajska do posypania
Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób ciasto. Uformuj bochenek, przełóż go do foremki i odstaw do podwojenia objętości na około 2 godziny. Posyp solą himalajską i piecz w 200 stopniach przez 40 minut.
-------------------------------------------------------
Happy World Bread Day! I have the pleasure to once again participate in this wonderful event, but this time I have a thing to boast about - a few days ago my boyfriend started to bake bread as well :). I hope that by this time next year I will have a few more people convinced.
I'm a bit under the weather so it's a very simple and quick, but still very aromatic loaf - a yeasted bread with parsley, dill, chives and rosemary. It smells and tastes amazing!
The recipe is based on this post.
Herb bread
3 1/4 cups flour
1 tablespoon active dry yeast
3 tablespoons sugar
1 teaspoon table salt
1 tablespoon EACH minced parsley, dill, chives and rosemary leaves
2 tablespoons butter, melted
2 tablespoons yogurt
1 cup milk
himalayan salt for sprinkling
Mix all the ingredients in a bowl and knead dough. Shape a loaf and transfer to a baking pan. Let dough rise until doubled, approximately 2 hours. Sprinkle with himalayan salt. Bake in 200 deg. C for 40 minutes.
Oh, that's great your boyfriend is baking, too! I am sure next all your friends are baking their bread themselves. ;-) Thank you for participating in World Bread Day 2014!
OdpowiedzUsuń