piątek, 5 kwietnia 2013

Bułki do hot-dogów


Po co kupować, jak można błyskawicznie zrobić :). Bardzo dobre bułki do hot-dogów, znalezione na blogu Notatnik Kulinarny Odkrywców, choć ja akurat z tej ilości ciasta zrobiłabym 7-8 bułek, bo wydawały mi się trochę za duże.
Zamiast świeżych drożdży użyłam drożdży instant, w związku z czym nie robiłam zaczynu.

Bułki do hot-dogów
6 większych bułek


450 g mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 szklanka ciepłego mleka
1,5 łyżki oleju

Dodatkowo:
jajko roztrzepane do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek


Mąkę przesiać.
Do mąki dodać sól, cukier, drożdże i wymieszać.
Dodać wodę, mleko oraz olej i wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Początkowo wyrabiać w naczyniu (bardzo szybko przestanie się kleić), potem przez kilka minut na blacie.
Uformować kulę, włożyć do dużego naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części.
Z każdej części uformować kulę, jak na okrągłe bułki, a następnie delikatnie rozwałkować ją na placuszek o średnicy około 15 cm.
Placuszek delikatnie zrolować, jak naleśnik. Ułożyć złożeniem do dołu. Lekko podwinąć pod spód końce bułeczki. Uformować wałeczek. Można delikatnie zlepić brzegi od dołu, w miejscach łączenia.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko przypłaszczyć dłonią.

Przykryć cienką, lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenia objętości, na około 40 minut.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Piec 20 minut w temperaturze 180ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz