sobota, 4 maja 2013

Bułki musztardowe


Szukałam jakiegoś przepisu na pieczywo z wykorzystaniem musztardy, bo chciałam się pozbyć musztardy, która nikomu w domu nie smakowała, a żal było wyrzucać. Na blogu Smakowity Chleb znalazłam poniższy przepis na bułeczki - smak musztardy jest w nich wyczuwalny, jednak nie bardzo intensywny, dlatego bułki zasmakują nawet tym, którzy za tą przyprawą nie przepadają. Fanom musztardy polecam dodać jej więcej :).


Bułki musztardowe
5 sztuk
300 g mąki
2 łyżeczki drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki musztardy
ok. 150 ml ciepłej wody


Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, cukier i musztardę. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dolewając ciepłą wodę.
Zagniataj, dolewając wodę aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Może być lekko lepkie.
Zagniataj jeszcze przez 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, posypuj ręce mąką.

Wstaw ciasto do miski i przykryj miskę folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika. Odstaw na 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na posypaną mąką stolnicę i utwórz z ciasta rulon. Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę.

Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw jeszcze na 45 minut do ciepłego miejsca w celu wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.
Daj bułeczkom ostygnąć.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam musztardę, takie bułeczki to dla mnie nowość. Z pewnością wypróbuję, dziękuję za pomysł i pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam w domu wielbiciela musztardy :). W takim razie myślę, że możesz pokombinować z jeszcze większą jej ilością w tych bułeczkach. Pozdrawiam :)

      Usuń