Tym razem chleb z mąkami pełnoziarnistymi - pszenną i żytnią. Jednak dzięki temu, że połowa zawartości mąki w chlebie to mąka chlebowa, nie jest typowo ciężkim, razowym chlebem i można go piec bez foremki. Przepis z książki Hamelmana, jak zwykle usunęłam z niego drożdże. Polecam :).
Chleb z pszenną i żytnią mąką razową
Zaczyn
115 g mąki żytniej razowej
95 g wody
10 g zakwasu
Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 14-16 godzin.
Ciasto właściwe
230 g mąki pszennej chlebowej
115 g mąki pszennej razowej
215 g wody
9 g soli
Zaczyn
Wymieszaj składniki. Miksuj 3 minuty na najniższej prędkości i kolejne 3 na średniej. Odstaw do fermentacji na 2,5 godziny.
Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i odstaw na 2 godziny.
Piecz w naparowanym piekarniku przez 15 minut w 240°C i kolejne 20-25 minut w 225°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz