czwartek, 28 listopada 2013

Podsumowanie akcji "Pieczywo świata"



Oto podsumowanie zorganizowanej na Durszlaku akcji "Pieczywo świata". Udało nam się zebrać 34 przepisy na pieczywo z aż 20 (!) krajów świata, w tym z największą reprezentacją Włoch. Wszystkie przepisy, a szczególnie te zawierające dodatkowe informacje o tradycji wypieku, są naprawdę ciekawe - bardzo dziękuję wam wszystkim za udział i zapraszam do zapoznania się z podsumowaniem :).


     Australia

Damper - Mirabelkowy blog


     Austria

Kaiser rolls - Moje domowe kucharzenie


     Bułgaria

Chleb bułgarski - Kuchenne szaleństwa


File:Flag of the Chechen Republic.svg     Czeczenia

Kaukaskie czepałgasze – pasterskie podpłomyki nadziewane serem - Dieta niskosalicylanowa i alergia na salicylany


     Finlandia

Chleb fiński - Mops w kuchni


     Francja



      Grecja

Chlebki pita - Silver Teaspoon
Grecka pita - Marciocha Kucharzy
Chlebki pita - historia i przepis - Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej


     Gruzja

Czaczapuri - Taka babska próba


     Indie

Chlebek naan z patelni - 365 dni dookoła kuchni
Naan z patelni żeliwnej/woka - Pieczywo na zakwasie
Indyjskie chlebki naan - Dolina smaków


     Irlandia

Irlandzki chleb na sodzie - Studnia Miodu
Irlandzki chleb sodowy - W Krainie Smaku


     Litwa

Chleb litewski - Anioły w kuchni


     Meksyk

Pan de Muerto - Smaki Świata
Pan de Muerto - Pink Hungry


     Niemcy

Pumpernikiel - Zapach chleba


     Nowa Zelandia

Rewena paraoa - chleb maoryski - Pieczywo na zakwasie


     Szwajcaria

Tessinerli - szwajcarski chlebek z sześciu części - Skwierczące Pomysły z szalonej Patelni


      Szwecja



     Turcja

Tureckie Simit - Pieczywo na zakwasie


     Ukraina

Chleb ukraiński - Pieczywo na zakwasie


     Włochy

Grissini w 5 smakach - Food Cook Love
Sycylijski chleb z kaszą manną - breakfast's time!
Focaccia na słodko - Smakowity Chleb


     Pieczywo żydowskie

Żydowska chałka - Smaki Świata

3 komentarze:

  1. piękne podsumowanie, i bardzo fajna akcja!

    OdpowiedzUsuń
  2. To był naprawdę fajny pomysł na akcję kulinarną. Uwielbiam dowiadywać się na temat historii jedzenia. Przepisy tu zamieszczone są przeciekawe i dość egzotyczne. Pozdrawiam, Zuzanna z Chilli, czosnek i oliwa

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa akcja i pięknie zestawiłaś przepisy porządkując je według krajów, z których pochodzą. Pozdrawiam - Dagmara

    OdpowiedzUsuń