sobota, 11 maja 2013

Chleb polski


Smaczny, prosty i szybki chleb, który bardzo mocno wyrasta i łatwo się kroi (no nie licząc trudności wynikającej z jego wymiarów ;) ). Przepis znaleziony u Tatter, jednak u mnie z zakwasem o hydracji 100%, a nie 130% - najpierw dokarmiłam zakwas, a potem dopiero wybrałam chleb ;).

Chleb polski

200 g zakwasu żytniego
550 g mąki białej pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
1 łyżeczka słodu
1 płaska łyżka soli
300 g letniej wody
opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
opcjonalnie: 2 łyżki kminku

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2-2,5 godziny i złożyć w tym czasie 2-3 razy.

Następnie ukształtować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie).

Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły. Studzić na kratce.


2 komentarze:

  1. Super, uwielbiam piec chleby! Tylko zakwas mi się skończył, ale muszę zrobić znów i wtedy produkcja chleba znów ruszy ;) Na zakwasie bardziej mi smakują, niż na drożdżach, jest tak bardziej tradycyjnie, jak kiedyś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też te na zakwasie smakują bardziej, nawet zapach samego zakwasu zaczął mi się podobać :D.

      Usuń