czwartek, 20 marca 2014

Chleb z jabłkami i sokiem jabłkowym

 

Chleb z dużą zawartości mąki orkiszowej, w tym razowej. Byłam przygotowana na to, że jabłka będą w nim praktycznie niewyczuwalne, a tu niespodzianka - chleb jest ewidentnie jabłkowy, zarówno pod względem zapachu, jak i smaku. Pyszny! Polecam użycie kwaśnych jabłek (np. renety) i świeżo wyciskanego soku :).
Zmodyfikowany przepis stąd.



Chleb z jabłkami i sokiem jabłkowym


Zaczyn
25 g dojrzałego zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej razowej
100 g mąki orkiszowej razowej
150 g wody

Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 6-7 godzin.

Ciasto właściwe
Zaczyn
225 g mąki orkiszowej jasnej
150 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki orkiszowej razowej
100 g soku jabłkowego
2 małe jabłka, starte na tarce o średnich oczkach
1 łyżka płynnego miodu
10 g soli
szczypta drożdży instant

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta oprócz soli i wyrabiaj na najniższych obrotach przez 4 minuty. Dodaj sól i wyrabiaj kolejne 4-5 minut na średnich obrotach. Odstaw do wyrastania na 90 minut, składając co 30 minut. Uformuj bochenek i odstaw na 75-90 minut.

Nagrzej piekarnik do 230°C. Natnij bochenek, włóż do naparowanego piekarnika. Piecz przez 15 minut, a następnie wypuść parę i obniż temperaturę do 180°C i piecz kolejne 35 minut.




----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

2 komentarze:

  1. Piękne chleb! I super pomysł, nigdy z jabłkami nie jadłam! :) Jestem ciekawa smaku :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... zjadł bym cały bochenek na raz ;)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń