niedziela, 6 lipca 2014

Chleb z fetą i tymiankiem


Pyszny chleb z mięciutką skórką i bardzo dużą ilością fety. Ja pokroiłam ją w większe kostki, przez co chleb wyszedł dość płaski, bo nie miał siły się podnieść ;). Ale za to przypieczone kawałki fety na wierzchu chleba są tego warte!
Przepis pochodzi stąd.


Chleb z fetą i tymiankiem


150 g dojrzałego zakwasu
456 g mąki pszennej chlebowej
300 g wody
11 g soli
200 g fety, pokrojonej w małą kostkę
10 to 20 g świeżego tymianku

Wymieszaj zakwas z wodą i dodaj mąkę, Odstaw do autolizy na 30 minut.

Wyrabiaj przez 8 minut, a następnie dodaj sól. Wyrabiaj przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj fetę i tymianek i wymieszaj delikatnie ręką lub łopatką. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny, składając po 30, 60 i 90 minutach.

Uformuj bochenek, wstaw do omączonego koszyka i odstaw do lodówki na 15 godzin. Po wyjęciu z lodówki wstaw do naparowanego piekarnika, nagrzanego do 250°C i piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 230°C i piecz 35-40 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw chleb w środku na 10 minut.

----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba, a którą w tym miesiącu gości Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji.

2 komentarze:

  1. Piękny chlebek :) Bardzo lubię takie aromatyczne pieczywo! :Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie jadłam, a zapowiada się pysznie!!

    OdpowiedzUsuń