sobota, 22 czerwca 2013

Chleb żytni 47%



Jest jedna rzecz, która mi czasem w pieczeniu chleba na zakwasie przeszkadza. To, że trzeba je tak dokładnie zaplanować i to z wyprzedzeniem. I jak wypadnie nagłe wyjście z domu, albo po prostu jest ładna pogoda i chciałoby się wyjść na spacer, to już mamy problem. Bo "za godzinę muszę być w domu i złożyć ciasto" ;).

I tak też było wczoraj - piękna pogoda i późniejszy powrót do domu - a tu zaczyn pracuje, a na dodatek żadnego pieczywa w domu już nie ma. Więc nie ma zmiłuj, trzeba spróbować, a nuż wyjdzie. I wyszedł :).

Z powodu pośpiechu wprowadziłam dość sporo zmian. Przede wszystkim zmieniłam proporcje, zamiast 3 małych bochenków zrobiłam jeden większy z połowy porcji. Zwiększyłam też ilość drożdży i skróciłam czas pierwszej fermentacji - w trakcie której chleb praktycznie w ogóle mi nie wyrósł, za to wszystko nadrobił w trakcie wyrastania w koszyku. Przepis podaję już z moimi zmianami, ale odsyłam was również do oryginalnego przepisu Tatter.


Chleb żytni 47%


150 g dojrzałego zakwasu żytniego 50%
130 g mąki żytniej razowej
300 g białej pszennej mąki chlebowej
290 g wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
10 g soli

Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób ciasto. Odstaw do wyrastania na 1 godzinę.

Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka, przykryj i odstaw do wyrastania na 1,5 godziny.

Natnij bochenek i włóż do naparowanego piekarnika nagrzanego do 250ºC. Piecz 8 minut z parą, a następnie 20 minut bez pary. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw chleb w środku na 15 minut, lekko uchylając drzwiczki piekarnika.


2 komentarze:

  1. Nie ma to jak domowy chlebek ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wyrośnięty:) musi pysznie smakować z masełkiem:)

    OdpowiedzUsuń