środa, 12 czerwca 2013

Pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami


Najwyższa pora na kolejne bułeczki :). Jedne bułeczki pszenno-orkiszowe już pokazywałam, dzisiaj troszkę inna, zdrowsza wersja z większą ilością mąki orkiszowej, i tym razem jest to mąką razowa. Oprócz tego miód i ziarna, czyli wszystko co najlepsze :). Bułki są pyszne, nawet lepsze od tych poprzednich. Przepis znaleziony na Moich Wypiekach, oryginalnie od Liski. Bardzo polecam!


Pszenno-orkiszowe bułki z ziarnami
ok. 8 bułek


250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
250 g mąki pszennej chlebowej
300 ml wody
1 łyżka miękkiego masła
10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
ziarna do oprószenia: u mnie sezam, słonecznik i siemię lniane


Drożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.


Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, do podwojenia objętości.

Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami, lekko docisnąć.

Piec w temperaturze 200ºC przez 12-15 minut. Wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz