sobota, 7 września 2013

Chleb wieloziarnisty


Miały to być teoretycznie bagietki alpejskie, ale z oryginalnego przepisu ciasto wyszło tak luźne, że nawet mimo dodania bardzo dużej ilości mąki nie dałoby się z niego uformować bagietek. Nie miałam nawet odwagi piec go na kamieniu. Mimo to jest pyszny, bo w środku ma wszystko co najlepsze - płatki owsiane, słonecznik, dynię, siemię i sezam. Źródło: Beginning with Bread.


Chleb wieloziarnisty

Namaczanka:
28 g płatków owsianych
28 g ziaren słonecznika
28 g nasion dyni
28 g siemienia lnianego
28 g sezamu
175 g wody

Odświeżając zakwas zalej płatki owsiane i ziarna wodą. Przykryj i odstaw.

Ciasto właściwe:
100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji
350 g wody
5 g drożdży instant
680 g mąki chlebowej
10 g soli morskiej
Namaczanka

Zalej zakwas wodą. Wymieszaj, a następnie dodaj drożdże, mąkę, namaczankę i sól. Wyrabiaj ciasto ok. 5 minut. Przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie wyrabiaj jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryj i odstaw do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny).

Przełóż chleb do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrastania na 40-50 minut.

Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą, a następnie 20 minut bez pary. Wyłącz piekarnik i zostaw chleb w środku na 10 minut.

----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba, oraz do listy Panissimo, prowadzonej przez Barbarę i Sandrę.

1 komentarz:

  1. Chlebek pyszny :)! Robiłam też inny ale coś mi nie poszło i muszę spróbować jeszcze raz....! Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń