sobota, 28 września 2013

Pan de Horiadaki


Wyjątkowo mięciutki i aromatyczny grecki chleb, który w smaku przypomina trochę włoską foccacię. Bardzo słabo przypiekł mi się od spodu, co musi wynikać z użycia tortownicy, bo nigdy przy żadnym chlebie mi się to nie zdarzyło. Ale to nie ma najmniejszego znaczenia ;).
Źródło.


Pan de Horiadaki


Zaczyn:
20 g zakwasu (użyłam żytniego)
70g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości bialka
ok. 40g wody

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.

Ciasto właściwe:
Zaczyn
440g mąki pszennej
300g wody
10g soli
15g cukru
1 lyżka oliwy

W dniu wypieku wodą wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.

Zaczyn rozdrobnić i dodać do składników ciasta. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwą i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.
Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniątą paczuszką wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.

Po wyrośnięciu uformować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie (u mnie trwało to krócej, około 3 godzin).Piekarnik nagrzać do temp 200°C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półką. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba, oraz do listy Panissimo, prowadzonej przez Barbarę i Sandrę.

9 komentarzy:

  1. Jutro chcę upiec ten chlebek,bo wygląda bardzo zachęcająco,ale proszę powiedz mi jakiej użyłaś mąki.Wiem że z dużą zawartością białka,ale czy może być np. orkiszowa lub chlebowa?Pozdrawiam ciepło!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam mąki pszennej chlebowej (typ 750) :)

      Usuń
    2. Dzięki serdeczne.
      Pozdrawiam wieczornie:)

      Usuń
  2. AAAAAAAHHHH!!! grandissima ricetta! lo voglio anch'IO!
    baci
    Sandra

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie , zgrabny bochenek :) pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.Upiekłam ten chlebek.Jest pyszny i dopiekł się od spodu.Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udał i zazdroszczę spodu ;).

      Usuń