sobota, 28 września 2013

Pan de Horiadaki


Wyjątkowo mięciutki i aromatyczny grecki chleb, który w smaku przypomina trochę włoską foccacię. Bardzo słabo przypiekł mi się od spodu, co musi wynikać z użycia tortownicy, bo nigdy przy żadnym chlebie mi się to nie zdarzyło. Ale to nie ma najmniejszego znaczenia ;).
Źródło.


Pan de Horiadaki


Zaczyn:
20 g zakwasu (użyłam żytniego)
70g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości bialka
ok. 40g wody

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.

Ciasto właściwe:
Zaczyn
440g mąki pszennej
300g wody
10g soli
15g cukru
1 lyżka oliwy

W dniu wypieku wodą wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.

Zaczyn rozdrobnić i dodać do składników ciasta. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwą i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.
Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniątą paczuszką wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.

Po wyrośnięciu uformować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie (u mnie trwało to krócej, około 3 godzin).Piekarnik nagrzać do temp 200°C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półką. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.


----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba, oraz do listy Panissimo, prowadzonej przez Barbarę i Sandrę.

9 komentarzy:

  1. Jutro chcę upiec ten chlebek,bo wygląda bardzo zachęcająco,ale proszę powiedz mi jakiej użyłaś mąki.Wiem że z dużą zawartością białka,ale czy może być np. orkiszowa lub chlebowa?Pozdrawiam ciepło!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. AAAAAAAHHHH!!! grandissima ricetta! lo voglio anch'IO!
    baci
    Sandra

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie , zgrabny bochenek :) pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.Upiekłam ten chlebek.Jest pyszny i dopiekł się od spodu.Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udał i zazdroszczę spodu ;).

      Usuń