poniedziałek, 7 lipca 2014

Cebularze


Cebularze podlaskie, lubelskie... Ale ja jestem z Trójmiasta, więc dla mnie po prostu cebularze ;). Pyszne, choć proponuję wprowadzenie jednej istotnej modyfikacji do przepisu - więcej cebuli! :) Jedna to stanowczo za mało.


Cebularze
8 cebularzy


12 g suchych drożdży
1/2  łyżki cukru
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 całe jajko (małe)
1 łyżeczka soli
30 g masła

farsz:
2 duże cebule
1 i 1/2 łyżki maku (ja dałam mniej)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Rozpuszczam masło z pozostałym mlekiem.

Mąkę i drożdże mieszam z solą i dodaję do nich ciepłe mleko z masłem. Jajko roztrzepuję widelcem, dodaję do pozostałych składników, ale 1 łyżkę zostawiam sobie do posmarowania cebularzy z brzegów.

Wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne i będzie ładnie odchodzić od ręki. Jeśli trzeba podsypuję mąką. Zostawiam do wyrośnięcia (na jakieś 60-90 minut).

W tym czasie szykuję farsz: cebulę kroję w grubą kostkę lub w piórka, gotuję jakieś 2 minuty we wrzątku, po czym odcedzam. Jeszcze gorącą mieszam z makiem, solą oraz olejem i przekładam na talerz. Zostawiam do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części. Każdą rozwałkowuję na okrągły placek (można też po prostu rozciągnąć palcami), układam na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, a krawędzie placków smaruję pozostałym jajkiem. Na środku placków wykładam przygotowaną wcześniej cebulę z makiem. Zostawiam do wyrośnięcia (jakieś 30 minut).

Rozgrzewam piekarnik do 200°C. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę do chwili, aż cebularze się zarumienią, a brzegi ciasta będą złociste (ok. 15 minut).

----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba, a którą w tym miesiącu gości Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam cebularze, koniecznie posypane makiem, tak jak u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś już robiłam i wiem, że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są świetne, też czasami piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cebularze r e w e l a c y j n e ! Fajnie ,że z makiem , co czyni je wyszukanymi w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja cebularzy jeszcze nie piekłam, chociaz jestem miłosniczka cebuli. Musze to wreszcie nadrobić. Twoje sa bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń