poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Waniliowy serek homogenizowany


Wstyd się przyznać, ale nigdy nie pomyślałabym, że serek homogenizowany można tak szybko i łatwo zrobić samemu - a jest to na pewno przydatna wiedza, jako że mam w domu wielkiego fana tych serków ;). Wystarczą cztery składniki i blender, i o sklepowym serku możecie zapomnieć.
Przepis znalazłam tutaj.


Waniliowy serek homogenizowany


300 g twarogu półtłustego
200 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z laski wanilii

Serek i jogurt miksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Dosłodzić do smaku, dodać ziarenka z wanilii, wymieszać.


Porównanie składu:
Danone, Danio, serek homogenizowany, smak waniliowy
twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna

(Zapewniam was, że serek w domowej wersji ma odpowiednią konsystencję i wcale żelatyny do niego dodawać nie trzeba ;).)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz