środa, 26 czerwca 2013

Pain au Levain z mąką razową


Dzisiaj bardzo krótko, bo muszę zaraz wychodzić. Pain au Levain Hamelmana już wam pokazywałam, tym razem jego wersja z odrobiną mąki pszennej razowej i żytniej. Pyszny, z idealnymi dziurkami. Polecam!


Pain au Levain z mąką razową


Levain:
65 g mąki pszennej chlebowej
5 g mąki żytniej 720
40 g wody
15 g zakwasu pszennego

Wymieszaj składniki levain i odstaw na 12-16 godzin.

Ciasto właściwe:
270 g mąki pszennej chlebowej
20 g mąki żytniej 720
90 g mąki pszennej razowej
265 g wody
9 g soli
Levain

Wymieszaj wszystkie składniki oprócz soli i levain. Miksuj na najniższy obrotach do połączenia składników. Odstaw do autolizy na 20-60 minut.

Dodaj sól i levain i miksuj na średnich obrotach 1,5-2 minut. Odstaw do wyrastania na 2,5 godziny, składając 2 razy, co 50 minut.

Uformuj bochenek, włóż do omączonego koszyka i odstaw na 2-2,5 godziny.

Włóż do naparowanego piekarnika nagrzanego do 225ºC i piecz 40-45 minut.

5 komentarzy:

  1. Cudny bochenek!
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dłuższego czasu szukałam takie prawdziwego chleba. Wszystkie przepisy które miałam zawierały drożdże, co mnie skutecznie zniechęcało do wypieku. Jak tylko znajdę chwilę upiekę ten chleb.

    Czy zamiast zakwasu pszennego można użyć żytniego?

    http://withlovetocook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można, tylko trzeba pamiętać, że na zakwasie żytnim chleb nigdy nie będzie tak bardzo "biały", jak ten na pszennym i będzie trochę kwaśniejszy. No i ten nie byłby już Pain au Levain, bo levain to właśnie zaczyn pszenny :). Ale na moim blogu znajdziesz też przepisy docelowo z wykorzystaniem zakwasu żytniego i bez drożdży, bo staram się je pomijać, kiedy tylko mam na to czas. Powodzenia!:)

      Usuń
  3. Dziękuje za odpowiedź. Już chyba wiem jaki chleb upiekę następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń