sobota, 3 sierpnia 2013

Pane Maggiore


Pane Maggiore to włoski chleb, który charakteryzuje się dużymi dziurami, ciemną skórką i... no właśnie, dość płaskim przekrojem. Jednak moje ciasto wyszło tak luźne, że nie miałam odwagi wkładać go do koszyka, a więcej mąki nie chciałam dosypywać, żeby nie wyszło zbyt zbite, dlatego w końcu wylądowało w foremce. Chleb bardzo dobry, choć raczej z tych kwaśniejszych, mimo niewielkiej ilości zakwasu. Źródło: Plotzblog.


Pane Maggiore


Zaczyn:
50 g mąki pszennej razowej
50 g wody
5 g zakwasu

Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw na 20 godzin w temperaturze pokojowej.

Zaczyn do autolizy:
100 g mąki pszennej razowej
390 g mąki pszennej chlebowej
350 g wody

Wymieszaj składniki i odstaw na 20 minut.

Ciasto właściwe:
Zaczyn
Zaczyn do autolizy
100 g mąki żytniej 720
20 g mąki żytniej razowej
170 g wody
5 g drożdży instant
12 g soli

Wyrabiaj wszystkie składniki przez 5 minut na najniższych obrotach i 8 minut na średnich. Odstaw to wyrastania na 3 godziny. Złóż z użyciem szpatułki, w misce po 20, 40, 60, 80, 100 i 120 minutach.

Ostrożnie przerzuć ciasto na blat lub stolnicę. Przełóż do wyłożonego ściereczką i omączonego koszyka do wyrastania i ostaw do lodówki na 8 godzin.

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub kamień. Szybko wykonaj nacięcia na głębokość kilku milimetrów i wsuń bochenek do piekarnika.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 250 i zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz 55 minut.



----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach Chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz