Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd.
Bułki razowe z mąką żytnią
10-12 bułek
290 ml mleka
280 g mąki pszennej razowej chlebowej
50 g mąki pszennej chlebowej
115 g mąki żytniej
1 3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
25 g miękkiego lub roztopionego masła
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki na bułeczki połączyć i dobrze wyrobić. Uformować kulę i umieścić w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do podwojenia objętości (1-1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10-12 równych części (ja formowałam bułeczki 73 g). Z każdej części uformować bułeczkę, oprószyć mąką, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy) np. końcem drewnianej łyżki lub patyczkiem do szaszłyków. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 5 minut.
Piec w temperaturze 220°C przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
----------
Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba, a którą w tym miesiącu gości Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji.
świetnie ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle bym zjadła taką bułeczkę! niech no tylko dzieci wrócą z wakacji, żeby nie było, że dla siebie piekę :))
OdpowiedzUsuńWitaj... Chciałam zapytać o ten przepis
OdpowiedzUsuńhttp://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/04/bagietki-na-poolish-z-dugo-wyczekiwanej.html
o co chodzi z tym składaniem po godzinie? Jak te ciasto należy złożyć??? Szukałam w interencie i widziałam w jednym przepisie ze jak kopertę a innym ze na trzy wzdłóż krótszego boku jak składa sie list