niedziela, 7 września 2014

Nektarynkowa herbata mrożona


Uwielbiam brzoskwiniową herbatę mrożoną. Chwilowo nie miałam brzoskwiń, za to miałam dość słabe w smaku nektarynki, które leżały już od jakiegoś czasu i nikt nie chciał ich jeść. I tak powstała nektarynkowa ice tea ;).
Oryginalny przepis, z użyciem brzoskwiń, znaleziony tutaj.

Porównanie składu:
Lipton Ice Tea Peach
woda, cukier, kwas: kwas cytrynowy, ekstrakt czarnej herbaty (0,14%), sok z zagęszczonego soku brzoskwiniowego (0,1%), aromat, regulator kwasowości: cytrynian trójsodowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, substancja słodząca: glikozyd stewiolowy


Nektarynkowa herbata mrożona
ok. 2 litry napoju


2 dojrzałe nektarynki
woda
cukier
3-4 torebki czarnej herbaty

Najpierw musimy przygotować syrop z nektarynek. Zagotuj 9 szklanek wody, wrzuć 3-4 torebki herbaty i zaparzaj przez 3 minuty. Odstaw do ostudzenia.

Pokrój nektarynki na cienkie plasterki i zagotuj z 1 szklanką wody i 3/4 szklanki cukru.



Po zagotowaniu zmniejsz na chwilę ogień i drewnianą łyżką mieszaj i zgniataj nektarynki. Wyłącz gaz i odstaw na 25-30 minut.


Przelej syrop przez drobne sito i wymieszaj z herbatą. Wstaw do lodówki.

Oczywiście nie pozwalamy nektarynkom zmarnować się - ja zjadłam je z jogurtem naturalnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz