piątek, 31 października 2014

Mielonka z suszonymi grzybami


Może nie wygląda najładniej, ale jest pyszna - mielonka wieprzowa z szynkowaru z dużą ilością suszonych grzybów.
Zmodyfikowałam przepis znaleziony tutaj.


Mielonka z suszonymi grzybami


750 g karkówki
250 g surowego boczku bez skóry
50 g suszonych grzybów
20 g soli peklującej
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody z grzybów

Mięso i namoczone wcześniej grzyby mielimy na sitku o grubych oczkach. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól peklującą, wodę z grzybów i żelatynę. Mieszamy i wyrabiamy przez około 5 minut.

Do szynkowaru wkładamy woreczek i upychamy w nim mięso. Zawiązujemy sznurkiem i zakładamy pokrywę. Odstawiamy na dobę do lodówki.

Po tym czasie umieszczamy szynkowar w garnku w wodą. Podgrzewamy wodę do temperatury 75-80 stopni, i od tego czasu liczymy czas parzenia - 10 minut na 1 cm przekroju, czyli w przypadku mojego szynkowaru, 100 minut. Staramy się utrzymywać stałą temperaturę 75-80 stopni. Wyłączamy kuchenkę, wyciągamy szynkowar i luzujemy całkowicie docisk. Po ostygnięciu wkładamy szynkowar do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz