czwartek, 16 października 2014

WBD 2014: Chleb z ziołami



Wszystkiego najlepszego z okazji Światowego Dnia Chleba! Mam przyjemność po raz kolejny brać udział w tym wydarzeniu, tyle że tym razem z małym sukcesem - od kilku dni również mój P. piecze chleby :). Mam nadzieję, że do przyszłorocznej edycji uda mi się do tego przekonać jeszcze kilka osób.

Jestem trochę przeziębiona, więc poszłam w łatwy i szybki, a przy tym niezwykle aromatyczny wypiek - chleb pszenny na drożdżach z koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i rozmarynem. Pięknie pachnie i smakuje.

Opierałam się na tym przepisie.

Scroll down for English.

World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)


Chleb z ziołami


3 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka drożdży instant
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
po 1 łyżce posiekanego koperku, szczypiorku, natki pietruszki i rozmarynu
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka

sól himalajska do posypania


Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób ciasto. Uformuj bochenek, przełóż go do foremki i odstaw do podwojenia objętości na około 2 godziny. Posyp solą himalajską i piecz w 200 stopniach przez 40 minut.


-------------------------------------------------------


Happy World Bread Day! I have the pleasure to once again participate in this wonderful event, but this time I have a thing to boast about - a few days ago my boyfriend started to bake bread as well :). I hope that by this time next year I will have a few more people convinced.

I'm a bit under the weather so it's a very simple and quick, but still very aromatic loaf - a yeasted bread with parsley, dill, chives and rosemary. It smells and tastes amazing!

The recipe is based on this post.


Herb bread

3 1/4 cups flour
1 tablespoon active dry yeast
3 tablespoons sugar
1 teaspoon table salt
1 tablespoon EACH minced parsley, dill, chives and rosemary leaves
2 tablespoons butter, melted
2 tablespoons yogurt
1 cup milk

himalayan salt for sprinkling


Mix all the ingredients in a bowl and knead dough. Shape a loaf and transfer to a baking pan. Let dough rise until doubled, approximately 2 hours. Sprinkle with himalayan salt. Bake in 200 deg. C for 40 minutes.


1 komentarz:

  1. Oh, that's great your boyfriend is baking, too! I am sure next all your friends are baking their bread themselves. ;-) Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń