piątek, 17 października 2014

Gruszka z solonym karmelem - jogurt typu Fantasia


Kiedy próbujemy przechodzić na bardziej naturalne jedzenie, jedne zmiany przychodzą nam łatwiej, a inne trudniej. Nie jest łatwo z dnia na dzień zupełnie zrezygnować z napojów gazowanych, kupnych sosów, czy słonych przekąsek. Moim sukcesem była rezygnacja z kupnych jogurtów owocowych, które często poza niewielką ilością owoców zawierają zapychające nas zagęstniki. W sezonie taka zamiana była łatwa, w końcu dostępnych było tyle wspaniałych, świeżych owoców... Jednak wraz ze zbliżaniem się zimy trzeba sobie radzić inaczej.

Zawsze lubiłam jogurty typu Fantasia, w których jedna część to jogurt, a druga - owocowy sos. Szczególnie zasmakowała mi karmelowo-gruszkowa wersja limitowana, którą postanowiłam teraz odtworzyć. Sos wyszedł przepyszny, znacznie lepszy od trochę mdląco słodkiego oryginału, robi się łatwo i szybko, no a przede wszystkim - nie ma zagęstników. Do tego dobrej jakości jogurt naturalny i... Musicie spróbować!

Przepis znaleziony tutaj.


Porównanie składu:
Danone, Fantasia z gruszką w karmelu
mleko, wsad owocowy [sos karmelowy - 13,2% w jogurcie (woda cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające: karagen, guma ksantanowa; syrop karmelowy - 0,06% w jogurcie, aromaty, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), gruszki - 8,8% w jogurcie], śmietanka, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowych.

Wariacje z gruszką


Sos gruszkowy z solonym karmelem


1/8 szkl. soku jabłkowego
2,5 łyżki soku z cytryny
1 kg gruszek (obranych i pokrojonych w kostkę)
1/2 szkl. brązowego cukru
pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatałowej
szczypta soli

Do garnka przełóż sok jabłkowy, 2 łyżki soku z cytryny i gruszki. Zagotuj, potem zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, póki gruszki nie zmiękną. Zmiksuj blenderem - ja nie miksowałam zupełnie, żeby zostały małe, chrupiące kawałki owoców. Dodaj resztę soku z cytryny, cukier, gałkę i sól. Zagotuj i mieszaj, póki cukier się nie rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia, póki nie uzyska odpowiedniej gęstości.

Przełóż do słoików i pasteryzuj przez 10 minut.

1 komentarz:

  1. domowa fantasia? brzmi świetnie! zwłaszcza, że skład jogurtu nie zachwyca... z chęcią skuszę się na domową wersję :)

    OdpowiedzUsuń