czwartek, 8 stycznia 2015

Jak zrobić mleko kokosowe i mąkę kokosową?


Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Z zasady nie robię postanowień noworocznych, ale w tym roku zrobiłam wyjątek - postanowiłam jeszcze bardziej ograniczyć ilość chemii w moim życiu, i to nie tylko w żywności, ale też w sprzątaniu i pielęgnacji skóry.

Wiąże się to oczywiście z robieniem coraz większej liczby rzeczy samodzielnie, a nie kupowaniu ich w sklepach - co nie będzie dla mnie szczególnym poświęceniem :).

Żeby zachęcić was do tego samego proponuję na początek 2015 roku super tani przepis! Mleko kokosowe najczęściej wykorzystuje się do dań kuchni azjatyckiej, jest też lubiane przez osoby nietolerujące laktozy. Do zrobienia mleka kokosowego potrzebujemy jedynie wiórków, które po odciśnięciu wykorzystamy do zrobienia mąki kokosowej, która jest chyba jednym z najdroższych rodzajów mąki. Z dwóch szklanek wiórków wyjdzie wam 500 ml mleka i ponad 1 szklanka mąki (mi wyszła szklanka, ale... ekhm... być może część wiórków po odciśnięciu spadła mi na ziemię :D, więc na pewno wyszłoby więcej).


Mleko kokosowe i mąka kokosowa


4 szkl. wody
2 szkl. wiórków kokosowych


Podgrzej wodę - ma być gorąca, ale nie wrząca.
Do kielicha miksera wrzuć wiórki, zalej wodą i blenduj przez kilka minut na najwyższych obrotach.
Zawartość miksera wylej na sitko wyłożone gazą. Kiedy mleko spłynie, dokładnie odciśnij pozostałe wiórki (jest w nich jeszcze sporo mleka).
Wstaw do lodówki i wypij w ciągu 3-4 dni. W lodówce z mleka oddzieli się śmietanka.

Pozostałe, odciśnięte wiórki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a widelcem rozgnieć większe grudki. Odstaw do wysuszenia na 24 godziny. Po tym czasie zblenduj na mąkę.


2 komentarze:

  1. Mleko robiłam bardzo podobnie i wyszło super :) Mąki z resztek już nie robiłam, tylko upiekłam z ich dodatkiem owsiane ciasteczka :) Tylko mi niestety śmietanka się nie oddzieliła, ale za to uzyskałam trochę masła kokosowego :P Ale z tą mąką to ciekawy pomysł, jak zużyję tą kupną co mam to spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest właśnie najlepsze, że resztki pozostałe z robienia mleka można wykorzystać na różne sposoby :)

      Usuń