niedziela, 5 października 2014

Dżem dyniowo-imbirowy


Przepyszny, mocno imbirowy dżem - bardzo wyrazisty, choć pewnie przez to nie każdemu będzie smakował. Ale ja zdecydowanie polecam!
Przepis znaleziony tutaj i trochę zmodyfikowany.
.

Dżem dyniowo-imbirowy


1,5 kg dyni (obranej i startej na tarce o dużych oczkach)
50 g świeżego, startego imbiru
300 g cytryn (skórka i sok)
200 g pomarańczy (tylko sok)
1 mała limonka (tylko sok)
1 litr wody
pół łyżeczki cynamonu
800 g cukru

Wrzuć do garnka wszystkie składniki, poza cukrem. Zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż dynia zmięknie. Dodaj cukier i mieszaj, póki nie rozpuści się całkowicie.

Zagotuj i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dżem będzie się stopniowo redukował. Gotuj do czasu, aż zgęstnieje (zajmie to około godziny).

Pasteryzuj ok. 20 minut od zagotowania.

  Dynia na słodko i słono

2 komentarze: