niedziela, 26 października 2014

Miękkie precle - bułki


Pyszne bułki, które dodatkowo bardzo ładnie wyglądają :). Być może precle źle się wam kojarzą, ale bez obaw - te są mięciutkie! Większość posypałam solą himalajską, a kilka sztuk - cynamonowym cukrem. Przepis znaleziony tutaj.


Miękkie precle - bułki
10 bułek


1 szkl. ciepłej wody
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/4 szkl. oleju
3 szkl. mąki chlebowej
1 łyżka drożdży instant

6 szkl. wody
3 łyżki sody

1 białko
sól gruboziarnista / 3 łyżeczki cukru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu


Wymieszaj wszystkie składniki, wyrób ciasto - nie powinno się lepić. Podziel na 10 części i uformuj bułki. Odstaw do podwojenia objętości na ok. 30 minut. W międzyczasie zagrzej wodę i gotuj na małym ogniu. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Zanurz każdą bułkę w wodzie - po 1 minucie z każdej strony. Odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj każdą bułkę rozmąconym białkiem i posyp solą lub cynamonowym cukrem. Natnij. Piecz do mocnego zbrązowienia, przez 15 minut.


4 komentarze: